Reizen aan boord van een vrachtschip: onthaasting 2.0

- A.S.ADVENTURE BLOG, 07/11/2019

Wie heeft er in z’n kinderjaren nooit van gedroomd om de zeeën af te varen op een groot containerschip? Of bewonderend staan kijken hoe zo’n oceaanreus de haven binnenloopt, op zoek naar een aanmeerplaats? Dankzij CptnZeppos hoeft het niet langer bij dromen te blijven: op eenvoudig verzoek regelen zij voor jou een plaatsje aan boord van een containerschip, waarna je als gast meevaart in je eigen kajuit. Een unieke ervaring voor rust- en stiltezoekers.

Ruim baan voor verwondering

Ooit was er geen andere optie: wie naar het andere eind van de wereld wilde reizen, had geen andere keuze dan aan te monsteren op een vrachtschip. Een tocht van ettelijke weken op het ritme van de matroos, zonder animatoren die je ’s ochtends hielpen je stramme spieren weer tot leven te wekken.

En toch was dat de tijd van de grote reisverhalen. Passagiers hadden weinig anders te doen dan te lezen en te schrijven. Over het leven aan boord, maar ook over de wereld die voor hen openging, telkens het schip ergens voor anker ging om zich te bevoorraden. Natuurkundigen maakten schetsen van dieren waar nog geen naam voor bestond. Antropologen schreven essays over inheemse stammen die ze ontmoetten. Zonder afleidingen, maar met de gretigheid van de verwondering.

Ga mee aan boord met CptnZeppos

Verwondering (geïnspireerd door het Red Star Line Museum) is ook wat de 47-jarige Joris van Bree ertoe bracht om in te schepen op een vrachtschip dat van Antwerpen naar New York voer. Tijdens een fietstocht door de Antwerpse haven vroeg de Antwerpenaar zich af hoe het leven op zo’n schip zou zijn. En dus monsterde hij in op The Atlantic Sun, voor een reis van veertien dagen naar New York, via Liverpool en Halifax.

Veertien dagen “leven tussen water en lucht” zoals hij het zelf zei. Zo goed als afgesloten van de buitenwereld – zonder internet – gaf hij zich net als die vroege maritieme avonturiers over aan lezen, schrijven en fotograferen en filmen – dat laatste dan als moderne tegenhanger van schetsen.

Met CptnZeppos maakt hij deze ervaring nu bereikbaar voor iedereen. Het concept is simpel: je kiest waar je – ongeveer – naartoe wil en hoelang je onderweg wil zijn. Of je kiest een min of meer concrete route op de website, met een vrij gedetailleerde beschrijving van het schip, de accommodaties en de hut waarin je verblijft. Je geeft aan wanneer je je ongeveer kan vrijmaken voor je avontuur. CptnZeppos werkt dan een formule uit, rondt de administratie af en laat je weten waar en wanneer je kan inschepen.

Een groot avontuur in het open sop

En dan kan het avontuur starten. Reizen op een vrachtschip is tegelijk een bevreemdende en een openbarende ervaring. Met niets dan een eindeloze watervlakte, elke dag die hetzelfde verloopt en zo goed als géén afleiding en maximum elf medepassagiers , verlies je alle besef van tijd. Onthaasting krijgt dan al snel een nieuwe dimensie: je leert de wereld, en misschien ook jezelf, anders te zien. Je beleeft alles veel bewuster. Het spel van de golven, het monotone gedreun van de motoren, meeuwen die verraden dat je stilaan land nadert, de zonsondergang die geen enkele dag precies hetzelfde is…

Je maakt op je eigen tempo – en dat van hen – kennis met de bemanningsleden, met elk hun verhaal. En bovenal heb je tijd. Tijd om te lezen, om te schrijven, te studeren… voor al die dingen waar je anders géén tijd voor hebt.

Reizen en prijzen op maat

Het is moeilijk om richtprijzen te plakken op een reis die op maat gemaakt wordt, maar reken op dagprijzen vanaf 100 euro per persoon. Voor een reis van één week van Antwerpen naar Denemarken betaal je iets meer dan 600 euro. In 35 dagen en negen etappes van Antwerpen over Cyprus naar Israël en weer terug, kost al snel een stevige 3.000 euro. Je kan dus letterlijk en figuurlijk alle kanten uit met de CptnZeppos-formule.

Het comfort aan boord? Dat je geen jacuzzi in je hut hoeft te verwachten, mag duidelijk zijn. Maar eenvoudig comfort met onder meer eigen sanitair op de kamer is wél voorzien. Televisie, dvd-speler, een sauna, fitnessruimte en ontspanningsruimte en op sommige grotere schepen zelfs een binnen -of buitenzwembad gevuld met zeewater, zorgen toch voor wat afleiding en ontspanning.

Je ziet, dat valt nog wel mee. Verwacht alleen geen animator die je bij het handje neemt voor een dagelijkse sessie watergymnastiek.

in een oogopslag

  • Op maat gemaakte reizen aan boord van een vrachtschip
  • Vertrekplaatsen en bestemmingen over de hele wereld, van Antwerpen tot Yantian (China)
  • Bewust en atypisch reizen