'De rust op de oceaan heeft me het meest gepakt'

— door Greg Van Roosbroeck, De Standaard, De Gazet Van Antwerpen & Evenaar TV, 20/02/2019

Antwerpenaar Joris Van Bree begint met CptnZeppos als eerste in België een bureau dat zich specialiseert in reizen met vrachtschepen. Vanaf april kunt u voor ongeveer 100 euro per dag aan boord van zo'n mastodont. En dat voor een reis van 6 tot 119 dagen. 'De bestemmingen doen er niet zo toe? Het onderweg zijn is veel belangrijker.'

Sommige rederijen hebben er niets op tegen als de familie van een opvarende meereist. En ook als u bevriend bent met één van de mensen aan boord, lukt het soms om voor een zacht prijsje een kajuit te fiksen. Maar een Belgisch reisbureau dat reizen organiseert met een vrachtschip is nieuw.

Joris Van Bree (46) heeft al vier rederijen met wie hij, letterlijk en figuurlijk, in zee gaat. Samen zijn ze goed voor 150 routes wereldwijd, met 37 trajecten die vertrekken vanuit Antwerpen.

Social detox

'Ik kwam op het idee toen ik vorig jaar met de fiets naar Lillo reed. Naast mij zag ik de gigantische vrachtschepen liggen. Ik vroeg me af hoe het leven aan boord van zo'n mastodont verloopt? Ik heb een reis geboekt via een Duits agentschap en die is me zo goed bevallen dat ik besloten heb om zelf zo'n reisbureau te beginnen', vertelt Van Bree.Joris Van Bree zat aan boord van de Atlantic Sun, een Italiaans container- en roll-on-roll-offschip dat van Antwerpen naar New York voer via Liverpool en Halifax. De reis duurde veertien dagen.

Naast vijf medepassagiers waren de enige opvarenden de 32 crewleden van de rederij. 'Het is de rust die me zo gepakt heeft, samen met de prachtige vergezichten van alleen maar lucht en water. Bovendien heb je op de oceaan geen internetverbinding. Gedaan dus met die voortdurende meldingen op je telefoon. Ik kan aan iedereen zo'n social detox aanraden.'

Van Brees tijd op het schip was helemaal een kluizenaarsbestaan. Hij had contact met de kapitein, en ook de andere crewleden waren best opgezet met zijn aanwezigheid. 'Het personeel aan boord van zo'n schip ziet alleen elkaar. Ze waren blij dat een buitenstaander met verwondering naar hun werk kwam kijken. Ik zeg wel kijken, want werken aan boord is voor alle duidelijkheid verboden,' vertelt Van Bree.'Toch voelde ik me op de één of andere manier lid van de bemanning. De crew waarmee ik mocht varen was overigens zéér respectvol, behulpzaam en vriendelijk. Het waren mensen die honderd procent met hun job bezig waren. Daar kunnen ze aan land nog veel van leren.'

Zwembad en fitnessruimte

De faciliteiten van een vrachtschip zijn natuurlijk niet op maat van toeristen gemaakt. Toch hebben de industriële oceaanreuzen comfortabele slaapvertrekken. 'De best gezellige kajuiten meten 15 tot zelfs 35 vierkante meter, met soms nog een aparte slaapkamer of badkamer daarbij. Bovendien hebben vrachtschepen bijna allemaal een fitnessruimte, en beschikken ze meestal over een binnen- of buitenzwembad.'De kostprijs van een reis met een vrachtschip bedraagt ongeveer 100 euro per dag, inclusief de, zo vindt Van Bree, zeer degelijke maaltijden aan boord. 'De juiste prijs is afhankelijk van de rederij waarmee je vaart en de lengte van de reis. Die kan variëren van 6 tot 119 dagen. Als je zo lang meevaart, ben je rond de wereld geweest en heb je best wat gezien. Maar eigenlijk doen de bestemmingen er niet zo toe. Het onderweg zijn is veel belangrijker'.

Van Bree zal niet alleen reizen aanbieden vanuit de haven van Antwerpen, maar ook vanuit Zeebrugge, en de Nederlandse steden Rotterdam, Vlissingen, Moerdijk en Amsterdam. Daarna wil hij zijn reisbureau uitbouwen over de rest van de wereld.Met zijn originele concept neemt Van Bree intussen deel aan Bizidee, een wedstrijd voor innoverende businessconcepten.

KLAAR OM JE AVONTUUR TE STARTEN?

Welkomaan boord.

Je verhaal begint met ons te vertellen op welke zee of oceaan je tijd wil spenderen en wanneer je jouw avontuur wil starten.

CONTACTEER ONS