‘CptnZeppos’: reizen aan boord van vrachtschepen

— door Michiel Leen, Flows, 17/02/2019

Als het van Joris Van Bree afhangt, vertrekken er binnenkort niet alleen containers uit Antwerpen. Onder de noemer ‘CptnZeppos’ werkt de Antwerpenaar aan een breed assortiment reizen aan boord van vrachtschepen.

In het buitenland bestond het concept al langer: bepaalde rederijen die de leegstaande kajuiten op hun schepen ter beschikking stellen van reizigers. Van Bree besloot een dergelijke werking uit te bouwen voor België en Nederland. Eenmaal CptnZeppos volledig up and running is, biedt het reizen aan vanuit Antwerpen, maar ook vanuit Zeebrugge, Rotterdam, Vlissingen, Moerdijk en Amsterdam. Van Bree wil een assortiment uitbouwen dat alle grote shippingroutes omvat.

Red Star Line

"Na een bezoek aan het Red Star Line Museum besloot ik dat ik de Atlantische Oceaan over wilde varen", zegt Van Bree. In juli 2018 lukte het hem om met de Atlantic Sun mee te varen naar Liverpool, Halifax (Canada) en New York: een zeereis van 14 dagen in het gezelschap van 5 passagiers en 32 crewleden, georganiseerd door een Duits agentschap.

“Zo’n reis doet iets met een mens”, weet Van Bree. “Geen sociale media, de rust van de oceaan, de focus op het onderweg-zijn in plaats van op de bestemming. Echt iets voor mensen die op zoek zijn naar rust en onthaasting, die de tijd willen nemen om een aantal zaken te overdenken.”

Sauna, fitness en een zwembad

Aan boord gaat het er volgens Van Bree verrassend comfortabel aan toe: veel schepen beschikken tegenwoordig over een fitnessruimte, een recreatiezaaltje, soms zelfs een zwembad of sauna. Maar een cruise is het hoegenaamd niet. “Ik besef goed dat dit reizen zijn voor een nichepubliek, voor mensen die niet op zoek zijn naar entertainment. Het is mijn taak om de passagiers in te lichten over het leven aan boord.”

Want zitten de zeelui wel te wachten op een stel veredelde verstekelingen aan boord? “Scheepsbemanningen zijn soms maandenlang weg van huis, zonder nieuwe gezichten te zien. Als je vriendelijk bent en wat interesse toont in hun bezigheden, bloeien ze helemaal open. Zeelui zijn de monniken van de zee, en gevoelig voor interesse in en appreciatie voor hun werk."

4 rederijen, 150 scheepvaartroutes

Als alles volgens plan gaat, kan je vanaf april een zeereis boeken bij CptnZeppos. Van Bree gaat prat op toezeggingen van vier rederijen, goed voor 150 scheepvaartroutes en reizen van 6 tot 119 dagen. Kostprijs: zo’n 100 euro per dag, afhankelijk van de rederij.

Van Bree neemt deel aan Bizidee, een wedstrijd voor innoverende nieuwe businessconcepten. Wie hem een duwtje in de rug wil geven, kan hier stemmen.

KLAAR OM JE AVONTUUR TE STARTEN?

Welkomaan boord.

Je verhaal begint met ons te vertellen op welke zee of oceaan je tijd wil spenderen en wanneer je jouw avontuur wil starten.

CONTACTEER ONS