Op vakantie? Neem eens het vrachtschip

Antwerpenaar opent eerste Belgische bureau voor reizen tussen de containers

— door Amber Vuylsteke, Het Laatste Nieuws, 20/02/2019

Op reis met een vrachtschip. Het is misschien niet waar je aan denkt als je je zomervakantie plant. Toch opent in april het eerste Belgische reisbureau dat vrachtschipreizen organiseert. “Op het schip is er geen internetverbinding, je kan eindelijk echt tot rust komen zonder die constante smartphone meldingen”

Dat we met z’n allen te veel op reis gaan met het vliegtuig, wisten we al. Maar wie had kunnen denken dat een vrachtschip het alternatief zou worden? “We vullen leegstaande cabines op en laten als het ware passagiers meeliften”, legt Joris Van Bree uit, de Antwerpenaar die het eerste agentschap voor vrachtschipreizen opent. Het prijskaartje? Gemiddeld tussen de 75 en 100 euro per dag. Een reis per vrachtschip start vanaf zes dagen en kan maximum 119 dagen duren.

“Waar je wil vertrekken en aankomen kies je zelf. Dat kan dezelfde haven zijn zodat je in feite een lus maakt, maar enkel een heenreis is ook mogelijk. Dan kan je van daaruit verder rondreizen, of met een ander vervoersmiddel terugkeren.”

Toen Joris 40 werd stond hij voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven: zou hij opnieuw in de grafische sector werken zoals de voorbije jaren of toch kiezen voor iets volledig anders? Op zoek naar ruimte en rust om na te denken, stapte de Antwerpenaar op een 300 meter groot vrachtschip met eindbestemming New York. “Ik zat met vijf andere passagiers aan boord. Normaal gezien is er plek voor maximum twaalf toeristen, maar je kan ook de enige zijn. Bij elke stop kunnen nieuwe mensen opstappen, wat voor een wisselend gezelschap zorgt. En er waren nog de 32 bemanningsleden.”

Meereizen met een vrachtschip betekent ook: geen internet. “Zonder smartphone komt er waanzinnig veel tijd vrij, ideaal voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden. “Denk maar aan kunstenaars of wetenschappers, zij hebben inspiratie nodig en moeten zich kunnen concentreren. Op een vrachtschip kan je je even terugtrekken, je leeft alleen met de lucht en het water. Als we het over leeftijd hebben, zijn er drie categorieën: 20′ers, 40′ers en 60+’ers. Dat zijn groepen die in een scharniermoment zitten, zij hebben behoefte aan reflecteren over wat ze met hun leven willen doen.” Ondanks het gebrek aan WIFI-verbinding, ontbreekt een containerschip niet aan luxe. Als passagier kan je meegenieten van alle faciliteiten die beschikbaar zijn voor de bemanning. Zoals een zwembad, sauna, bibliotheek en fitnessruimte. “Je moet bedenken dat bepaalde bemanning soms maandenlang niet aan land komen. Dan zijn de twee belangrijkste zaken ontspanning en lekker eten. Na de kapitein, is de chef-kok de belangrijkste persoon op het schip.”

Reizen met een vrachtschip is volgens Joris niet te vergelijken met een cruise. “Het heeft weinig met elkaar te maken. Op een cruise ben je één van de 5000 toeristen, terwijl je op een vrachtschip uniek bent. Je krijgt een mooie inkijk in het leven van een zeeman en je hebt toegang tot plekken die anders verboden terrein zijn, zoals de stuurhut en de machinekamer.”

Het reisagentschap dat Joris heeft opgericht noemt CptnZeppos, een verwijzing naar de jeugdreeks uit de jaren 60. Met zijn start-up won hij in 2018 een Bertje, een jaarlijkse award die innovatieve ondernemers helpt bij het starten van een eigen zaak. CptnZeppos biedt 150 routes aan wereldwijd, waaronder 37 die vertrekken vanuit Antwerpen. Het volledige programma is beschikbaar vanaf april op de website www.cptnzeppos.com

KLAAR OM JE AVONTUUR TE STARTEN?

Welkomaan boord.

Je verhaal begint met ons te vertellen op welke zee of oceaan je tijd wil spenderen en wanneer je jouw avontuur wil starten.

CONTACTEER ONS