Met Captain Zeppos per vrachtschip naar New York

— door Dominique Piedfort, Zeeuwse Courant — 26/03/2019

Op een vrachtschip naar de andere kant van de oceaan varen. Het kan met het bedrijf CptnZeppos van Joris Van Bree uit Antwerpen. Van Bree voorziet ook opstapplaatsen in Terneuzen en Vlissingen. ,,De traagheid en de weidsheid en toch onderweg zijn. Dat werkt enorm inspirerend.”

Kapitein Zeppos was een Vlaamse tv-held uit de tijd van Swie- bertje. Het is ook de naam van een eetcafé aan het Mechelseplein in Antwerpen, tegenover de plek waar Van Bree zijn bedrijf opstartte. Dat idee kreeg hij tijdens een fietstocht langs de Schelde naar het polderdorp Lillo.

fig 1. Illustratie. Foto door Boaz Timmermans

bad. En het eten aan boord is heel goed. Na de kapitein is de chef-kok de belangrijkste persoon aan boord. Dat is normaal. Als je maandenlang onderweg bent, is het eten zeer belangrijk.”Op een vrachtschip wordt ge- werkt. Loop je er niet in de weg van de bemanning? ,,Nee, die bemanning zie je meestal niet. Je komt die wel in de gang tegen, zelfs op weg naar hun kajuit. Ik denk dat ik hun leven aangenamer maak door passagiers binnen te brengen. Ik vergelijk de beman- ning met monniken in een abdij.

In een abdij is er volgens mij wei- nig belangstelling voor wat de monniken elke dag doen. Een bui- tenstaander bekijkt dat helemaal anders. Ik maakte op het schip mee dat de eerste officier tijdens een rondleiding werd overstelpt met vragen. Iedereen voelt toch graag waardering voor zijn of haar werk? Op het dek ontmoet je wel de andere passagiers. Maar verge- lijk dat met het stadsleven. Je kan met elkaar praten, je kan elkaar ook voorbijlopen. Je weet dat je el- kaar wat ruimte moet geven. En er is daarvoor heel veel plaats op het dek. ”Dus iedereen mag gewoon mee aan boord? ,,Je moet wel een dok- tersattest voorleggen en niet te oud of te jong zijn. Er is een scree- ning bij de douane. Drugs en alco- hol zijn niet toegelaten. Aan boord moet je de regels volgen, dat is vanzelfsprekend.”

Pure onthaasting, weg van de sociale media, veel tijd om na te denken en soms jezelf tegenkomen.

— Joris Van Bree, oprichter CptnZeppos

Vanaf 1 april (nee, dit is geen grap) vaart Zeppos uit. Joris Van Bree kreeg al aardig wat aandacht in de Vlaamse media. Goed voor veel belangstelling? ,,De eerste passagier heeft al toegezegd. Die mevrouw vaart ook van Antwer- pen naar New York, een reis die veertien dagen duurt waarvan zes dagen alleen maar oceaan.”Van Bree beschrijft zijn reis van Antwerpen naar New York. ,,Pure onthaasting, weg van de sociale media, veel tijd om na te denken en soms jezelf tegenkomen. De traagheid en de weidsheid en toch onderweg zijn. Dat werkt enorm inspirerend.”

Waarna je uiteindelijk arriveert, is dat niet het mooist? ,,We waren met zes mensen op weg, onder- weg zijn er vier van boord gegaan. Ik stond bij de aankomst dus al- leen met een Amerikaan op de brug op een schip van 300 meter. Plots doemt dat Vrijheidsbeeld dan op. Het was waanzinnig, dat pakte mij echt.” Een reis met een vrachtschip kost ongeveer honderd euro per dag. Je kan kiezen voor een reis van zes tot 119 dagen naar meer- dere bestemmingen. Bron:  Zeeuwse Courant

KLAAR OM JE AVONTUUR TE STARTEN?

Welkomaan boord.

Je verhaal begint met ons te vertellen op welke zee of oceaan je tijd wil spenderen en wanneer je jouw avontuur wil starten.

CONTACTEER ONS