VANAF 100 EURO PER DAG

Van A tot Z (FAQs).

Rondreizen van 32 uur tot 119 dagen

Kajuit en alle maaltijden aan boord inbegrepen

De belangrijkste informatie van A tot Z vind je hier.
Wat kan ik aan boord verwachten? Hoe gaat het leven aan boord eraan toe? Wat moet ik weten?

A

Wij adviseren en beantwoorden graag jouw vragen. Bel ons of stuur een e-mail. Het contactformulier vind je hier.
Een goed advies is beter dan een verkeerde indruk of een slechte ervaring. Profiteer van onze reiservaring.

Aan boord is er geen speciaal entertainmentprogramma voor passagiers.

 

Hier geniet je in alle rust van jouw tijd aan boord, tijd bijvoorbeeld om eindelijk het boek te lezen dat je al zo lang wil lezen. Neem jouw laptop mee - als je dat wilt. Je zal zeker veel foto's maken, hier kan je ze direct aan boord verwerken/archiveren. Misschien kijk je liever naar de werkzaamheden aan boord of het lossen en laden in de havens. Met een beetje inlevingsvermogen heb je al snel contact met de bemanning en/of medepassagiers en heb je een aangenaam en interessant gesprek. Naast het foto’s nemen, geeft een verrekijker jou de kans om vogels, vissen of andere schepen te spotten.

Wil je een auto, motor of mobilhome meenemen? Bij Roll-on Roll-off schepen kan je normaal jou voertuig mee aan boord nemen. Mogelijks moet het vervoer worden geregeld via een expeditiebedrijf. Wij brengen jou graag in contact met een expeditiebedrijf dat dit soort transporten verzorgt.

B

Elke persoon mag in het algemeen maximaal 125 kg bagage meenemen. Let op: Hou er rekening mee dat jouw bagage via een steile loopplank aan boord van het schip moeten worden gebracht. Jouw bagage dient zeewaardig in jouw hut te worden opgeborgen. De bemanning zal jou hiermee graag helpen. In plaats van grote koffers raden wij aan om tassen, plunjezakken of iets dergelijks te gebruiken, die gemakkelijker in de kajuit kunnen worden opgeborgen.

 

Een expeditiebureau kan het vervoer van grotere transporten verzorgen.

Meestal kan je op de brug het navigeren volgen. Op sommige schepen heb je op bepaalde tijden toegang tot de brug. Er kunnen beperkingen zijn tijdens bepaalde manoeuvres of bepaalde weersomstandigheden (bijv. mist, loods aan boord). Uiteindelijk beslist de Kapitein.

C

Zie Maaltijden of Vegetariërs.

De Chief is de eerste ingenieur aan boord. Verwar het niet met de Chief Mate, die de eerste officier is.

CptnZeppos is een reisbureau gevestigd in Antwerpen. We organiseren reizen aan boord van vrachtschepen.

D

Dit is de verzekering die de kosten van de rederij dekt als het schip gedwongen wordt om van route te veranderen, of om de dichtstbijzijnde haven te bereiken als gevolg van ziekte of ongeval van de verzekerde. De kosten van de verzekering zijn gerelateerd aan de grootte van het schip, de route en de leeftijd van de verzekerde. Wij sluiten de deviatie verzekering voor u af, deze zit in onze prijzen inbegrepen.

Honden, katten, enz. moeten helaas thuis blijven. Huisdieren zijn niet toegestaan op vrachtschepen.

Afhankelijk van jouw reis heb je verschillende documenten nodig, zoals paspoort, visum, retourtickets, enz. De benodigde documenten vind je in de bijbehorende reisbeschrijving. Passagiers zijn verantwoordelijk voor het verkrijgen en de volledigheid van de benodigde documenten. Neem contact op met de betreffende ambassades of consulaten en geef altijd jouw manier van reizen aan: per vrachtschip. Wij geven jou graag informatie. Houd er rekening mee dat onze informatie geldig is voor EU-leden en Zwitserse burgers, leden van andere landen moeten contact opnemen met hun ambassade of consulaat met betrekking tot de relevante regelgeving.

Er is geen dokter aan boord van vrachtschepen. Daarom is het belangrijk om alleen in goede gezondheid mee te reizen aan boord van vrachtschepen.

Waardevolle zaken, zoals fotocamera, videocamera, mobiele telefoon of laptop, alsmede tabak moeten voor aankomst in de haven of aan boord op een douanelijst worden aangegeven. Een scheepsofficier zal u helpen als er vragen zijn.

E

Op de schepen zijn 220 Volt AC en Benelux type stopcontacten de norm.

De thema's energie-efficiëntie en milieubescherming worden steeds belangrijker. Daarom komt er gelukkig een einde aan het gebruik van zware olie. De rederijen gebruiken twee verschillende manieren om het percentage zwavel terug te brengen tot bijna nul: installatie van zuiveringsinstallaties (zogenaamde scrubbers), overstappen op scheepsdiesel of vloeibaar aardgas (LNG).

F

Op bijna alle vrachtschepen is het mogelijk om jouw eigen fiets gratis mee te nemen. Geef dit aan bij de reservering. De passagier is verantwoordelijk voor het vervoer van de fiets van de haven naar het schip of vice versa. In sommige havens wordt een extra vergoeding in rekening gebracht voor het vervoer binnen de haven. Gelieve ter plaatse te betalen.

Je kan vrij foto's maken aan boord van het vrachtschip, op voorwaarde dat je de bemanning niet hindert en de kapitein jou de toestemming geeft. Er zijn echter wel havens en passages met beperkingen (bijv. het Suezkanaal). Vraag steeds toestemming aan de kapitein of Chief Mate. We zouden het op prijs stellen als we na uw terugkeer over enkele van uw beste foto's kunnen beschikken.

G

Deze vaccinatie is verplicht voor veel landen zoals Brazilië, Panama, China, het Suezkanaal, etc. Oudere passagiers of passagiers met eerdere ziekten worden soms de vaccinatie geweigerd. In veel gevallen wordt een vrijstelling niet geaccepteerd. Passagiers die niet gevaccineerd zijn, worden niet aan boord toegelaten.

Bij vrachtschipreizen is er geen dokter aan boord is. Passagiers moeten zonder beperkingen kunnen lopen. Bepaalde handicaps staat reizen om veiligheidsredenen niet toe.

 

Op elk schip is er een apotheek aan boord. Neem toch voldoende medicijnen mee waar je persoonlijk op moet vertrouwen en reken enkele dagen extra.

I

De dienstregeling van vrachtschepen hangt in de eerste plaats af van de behoeften van de handelsvaart en is onderhevig aan tijdelijke schommelingen. Wij staan kort voor de inscheping in nauw contact met jou. Daarom is het essentieel voor jou om ons te informeren, hoe wij contact met jou kunnen opnemen, bij voorkeur via de mobiele telefoon (laat deze aanstaan).

Deze vergoedingen gelden voor de activiteiten van de agentschappen, voornamelijk in de Zuid-Europese en niet-Europese havens, maar ook voor speciale plaatsen van inscheping of ontscheping, zoals Kiel-Canal. De agenten houden zich vooral bezig met de naleving van de in- en uitreisvoorschriften in de betreffende havens. In geval van inscheping krijgt u ook informatie over tijden, locaties, etc. via de agentschappen.

 

Naast deze kosten, die wij voor u moeten betalen aan de agentschappen en autoriteiten, kunnen er in sommige havens kosten ontstaan voor het vervoer van de haven naar het schip en vice versa. Gelieve deze kosten direct ter plaatse te betalen. Als deze kosten door de agentschappen/autoriteiten worden verzorgd, zijn de kosten vaak meer dan twee keer zo hoog als het bedrag. Ook als u bijvoorbeeld door een medewerker van een bureau naar een dokter wordt gebracht, betaal dan ter plaatse.

K

Je hoeft geen lakens en handdoeken mee te nemen, beide zijn aan boord aanwezig.
Passagiers worden ondergebracht in buitencabines met eigen douche/toilet (tenzij anders vermeld).
Op sommige schepen is er in de eigenaars kajuit zelfs een aparte woonkamer voorzien.

De kapitein (vrouw/man/*) is aan boord de officiële vertegenwoordiger van de rederij. Haar/Zijn bevelen moeten onvoorwaardelijk worden opgevolgd.

 

“Na God is de Kapitein de belangrijkste vrouw/man aan boord” - bekend gezegde door de bemanning.

Het zijn kleine extra uitgaven aan boord. Drankjes zijn verkrijgbaar tegen gematigde prijzen. Eénmaal van boord kunnen er kosten ontstaan voor transfer via de haven en/of taxi/bus voor de weg naar de stad.

Een vrachtschip is, om eerlijk te zijn, niet de juiste plaats voor kleinere kinderen, omdat het niet voldoende is uitgerust voor kleine gasten. Daarom is vaak een minimumleeftijd vereist, die per rederij kan verschillen. Kinderen onder de 3 jaar worden door geen enkele rederij geaccepteerd. Vaak is de minimumleeftijd 6 - 14 - 16 of 18 jaar.

Je kan smokings of avondjurken thuis laten. Kies jouw kledij in functie van de gebieden waar je naartoe reist, sportief en/of casual. Zelfs de kapitein draagt niet altijd zijn uniform. ;-)

 

Wees uitgerust voor alle soorten weer (zie uitrusting of paklijst).

L

Meestal hebben de zeer grote vrachtschepen een lift. Wanneer het schip meer dan 15% overhelt wordt deze uit werking geplaatst en dien je de trappen te nemen. Vandaar dat een goede gezondheid belangrijk is.

Neem alleen lichte handbagage mee. Jouw bagage dien je zelf veilig aan boord te kunnen brengen. Indien nodig vraag je de bemanning aan de loopplank om je te helpen met jouw bagage. De loopplank kan 20 m of langer zijn en kan een beetje bewegen - wees dus voorzichtig.

M

Drie warme maaltijden zijn in de reisprijs inbegrepen. Passagiers eten samen met de officieren in de officiersmess.
Op de meeste schepen gelden de volgende tijden:

 

07.30u - 08.30u     Ontbijt
10.00 uur                Theetijd
11.30u - 12.30u        Lunch
15.00 uur                 Koffietijd
17.30u - 18.30u        Diner

 

Belangrijke Tip: vraag de steward of één van de officieren naar hun plaats in de mess. Elke officier heeft zijn plaats waar hij altijd zit en het zou gênant zijn als jij de plaats van de kapitein kiest.

P

Voor vrachtschepen is een reispaspoort nodig, een identiteitskaart is meestal niet voldoende, zelfs niet binnen Europa. Het reispaspoort moet minstens 6 maanden na het einde van de reis geldig zijn, voor sommige landen zelfs 12 maanden. Voor sommige landen is een visum nodig.

Op de reizen naar Oost-Azië moet de Golf van Aden worden gepasseerd. Sommige passagiers vragen naar het gevaar van piraten in dit gebied. Daarom de volgende informatie:
de vrachtschepen van de rederijen waarmee CptnZeppos samenwerkt, reizen ofwel in een konvooi onder begeleiding van een militair schip, ofwel hebben ze een veiligheidsdienst aan boord, ofwel zorgen ze met andere beschermende middelen voor de veiligheid van de bemanning en de passagiers.

R

Een reisverzekering tot dekking van de ziektekosten bij terugkeer (noodvlucht) en een verzekering voor beperkte aansprakelijkheid (de reguliere verzekering voor beperkte aansprakelijkheid is voldoende) is verplicht.
Daarnaast is een reisannuleringsverzekering aan te raden.
Deze verzekeringen bieden we jou individueel of als pakket aan.

Roken is op de meeste schepen toegestaan. Gelieve je aan te passen aan de gewoontes aan boord. Elk schip heeft zijn eigen regels. Ook al zou er genoeg water zijn om het vuur te blussen: roken in de hut is niet toegestaan. In de havens is roken op het dek en in de haven niet toegestaan. Gooi nooit brandende sigaretten overboord! Ze kunnen door de wind op het schip worden teruggeblazen.

De routes die door vrachtschepen worden gevaren zijn afhankelijk van de lading. Veranderingen van routes, waaronder het verlaten van bepaalde havens, zijn mogelijk. De focus ligt op het ervaren van de moderne zeevaart.

S

We werken samen met verschillende rederijen die het mogelijk maken om passagiers mee te nemen op hun vrachtschepen. Hiervoor treden wij op als reisagent. Je sluit de contracten met de rederijen. De verschillende rederijen hebben elk hun eigen voorwaarden.

Op grotere schepen is er vaak een steward die jouw kajuit schoonmaakt en jouw vragen beantwoordt.

T

De schepen hebben tegenwoordig satelliettelefoons en e-mail. Over het algemeen zijn de communicatiemiddelen gereserveerd de bemanning en kunnen ze alleen worden gebruikt door de passagiers na het regelen ervan en voor korte en belangrijke boodschappen. De daaruit voortvloeiende kosten moeten direct aan boord worden betaald. Op de grotere schepen is er meestal internettoegang voor de passagiers en de bemanning voor het verzenden en ontvangen van e-mail. Informeer jezelf aan boord over het gebruik en de kosten. Wees bereid om aan boord slechts beperkt bereikbaar te zijn. Overigens: mobiele telefoons hebben alleen ontvangst in de buurt van de kust.

Het is aan jou om tips te geven, bijvoorbeeld voor de Chef-kok en/of de steward. Het wordt echter niet verwacht. In overleg met de kapitein kan je, waar toegestaan, bijvoorbeeld voor een barbecue, een krat bier kopen of jouw 'reisgids' uitnodigen voor een restaurant. De bemanning zal ook blij zijn als je een interessante (meertalige) DVD aan boord laat liggen. Ook actuele kranten/tijdschriften zijn populair. Belgische chocolade, Antwerpse Handjes…

U

Over het algemeen dien je op jouw vrachtschipreis het volgende mee te nemen: alle door ons opgegeven reisdocumenten (met name ticket / reiscontract), reispaspoort, document zeevaartpolitie, visum en retourtickets, vaccinatiedocumenten indien van toepassing, documenten van uw reisverzekering, medicijnen, anti-slip schoenen, slippers voor de cabine, kleine bedragen van de lokale valuta voor de bus of taxi.
Daarnaast: zonnebril, reservebril, verrekijker, zonnebrandcrème…

V

Informatie over de vereiste vaccinaties vind je in de reisbeschrijvingen van de betreffende reis. De vaccinatievoorschriften wijken vaak af van de gebruikelijke voorschriften voor toeristen. In sommige landen is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Andere vaccinaties kunnen worden aanbevolen. Raadpleeg de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en jouw persoonlijke arts.

De kleinere kosten aan boord worden betaald in Euro of US Dollars. Cheques of creditcards worden niet geaccepteerd (zie info per route).

De maaltijden zijn voor kapitein, bemanning en passagiers hetzelfde.
De chef-kok kan geen rekening houden met speciale wensen. Veganistische maaltijden of speciale gerechten voor personen met intoleranties zijn niet beschikbaar aan boord. Vegetariërs kunnen de Chef-kok vragen om het vlees of de vis weg te laten, indien mogelijk. Soms probeert de chef-kok aan speciale wensen tegemoet te komen, maar verwacht dit niet.

Het vertrek van een vrachtschip is afhankelijk van het laden/lossen en de algemene situatie op zee en in de haven. Dit kan soms op korte termijn leiden tot wijzigingen. Informeer ons op welke manier je je via de scheepvaartpolitie naar het schip begeeft. Zorg dat u in de tussentijd altijd bereikbaar bent. Wij bieden ook een shuttle aan vanaf jouw voordeur tot aan het schip.

 

Vooral de containerterminals zijn vaak ver weg van de stadscentra. Voor de belangrijkste havens in Europa krijgt u speciale havenbeschrijvingen met adres en parkeeradvies. Het parkeren van uw auto bij het poortgebouw wordt niet in de gaten gehouden, maar tot op de dag van vandaag hebben wij hiermee nog geen negatieve ervaringen.
Indien je gebruik maakt van een vliegtuig of trein, koop dan pas kort voor vertrek van uw schip jouw tickets, of zorg ervoor dat deze kunnen worden gewijzigd of terugbetaald.

(zie Reisverzekering)

Als er een visum verplicht is, staat dat in de reisbeschrijvingen.
Zelfs als je niet van plan bent om van boord te gaan.
De visumvoorschriften kunnen op elk moment veranderen.

Voor rederijen heeft hun lading altijd de hoogste prioriteit aan boord. Meestal weten noch de rederij, noch wij wat er in de containers zit.

Bezoek aan de brug, gesprekken voeren met de bemanning, tijd en rust voor jezelf, boeken lezen, muziek luisteren, zonnebaden en, indien beschikbaar, gebruik maken van de sauna, de fitnessruimte en het zwembad. Het bekijken van het in- en uitladen vanaf een veilige locatie. Ook interessante bezoeken aan steden waar het schip aanloopt, zijn de gebruikelijke vrijetijdsbestedingen tijdens een vrachtschipreis.

We hebben niet alleen af en toe vrouwelijke kapiteins, al onze passagiers ervaren medepassagiers én bemanning als respectvol, vriendelijk en behulpzaam.

W

Op elk schip staan wasmachines en drogers, die ook door de passagiers kunnen worden gebruikt. Vraag de kapitein of de steward naar de was- en droogtijden.

Soms wordt ons gevraagd of het mogelijk is om aan boord te werken om de reis te betalen. Op de schepen waar we mee werken is dit echter niet mogelijk vanwege de arbeidswetgeving en verzekeringen. Ook is er tegenwoordig geen vraag meer naar ongetrainde werknemers.

Aan boord is een kleine verscheidenheid aan artikelen voor de dagelijkse behoeften (zoals zeep, tandpasta, wijn, bier en tabak). Ze kunnen bij de kapitein of de steward worden gekocht voor contant geld. Op steeds meer schepen is alcohol niet toegestaan. We vermelden het in de reisbeschrijving. De winkel heeft over het algemeen vaste openingstijden, vraag ernaar aan boord.

Z

Wanneer je in jouw kajuit bent geïnstalleerd, hou dan bij het uitpakken al rekening met de beweging van de zee. Berg jouw persoonlijke spullen in de kajuit en de badkamer op een geschikte manier op. Wanneer er sprake is van een zware beweging van de zee, gebruik dan geen buitentrap. Comfortabele schoenen zijn een must aan boord.

 

Voor de meeste mensen verdwijnt zeeziekte snel, als je er al last van krijgt. Raadpleeg ons, uw apotheker en/of arts.

Op de meeste grotere schepen is er een klein zwembad (binnen of buiten). Het wordt gevuld met zeewater. Daarom moet de watertemperatuur en -kwaliteit goed zijn. Ze worden meestal niet dicht bij de kust gevuld.

KLAAR OM JE AVONTUUR TE STARTEN?

Welkom
aan boord.

Je verhaal begint met ons te vertellen op welke zee of oceaan je tijd wil spenderen en wanneer je jouw avontuur wil starten.

CONTACTEER ONS