Antwerpen —  FinlandDAG 6

— door Nikki en Pol

— Woensdag 20 juli 2022

Ik ben al gedoucht wanneer de Timca vanochtend omstreeks 7h opnieuw in Hanko aanmeert. Om halfacht zitten we aan de ontbijttafel, met het doel zo snel mogelijk het schip te verlaten voor een laatste fietstochtje door het dorp. Er moet hier niets meer gelost en alleen wat geladen worden, zodat het schip niet lang zal blijven liggen. Arnout heeft van de kapitein gehoord dat de tijd die ze zo winnen, niet wordt gebruikt om vroeger te arriveren in de volgende haven, wel om iets trager te varen. Zoals ons eerder is gezegd, betekent 3 tot 4 knopen trager varen immers een fuelbesparing tot 40 procent. En dat levert de rederij een aardig voordeel op.

Op het haventerrein is het, in tegenstelling tot eergisteren, erg rustig.

En dat geldt vanwege het vroege uur ook voor Hanko. Jammer evenwel dat de watertoren, de belangrijkste bezienswaardigheid van het plaatsje, pas om 11h open is, want tegen die tijd worden we terug op de Timca verwacht. Dus fietsen we naar een schiereilandje even voorbij het centrum, waar we op het terras van het historische café Neljän Tuulen Tupa (Huis van de Vier Winden) genieten van een kopje koffie en het uitzicht op de zee.

De terugweg leidt weer voorbij een reeks mooie houten villa’s.

Goed dat we onze eigen fietsen meegenomen hebben, ook al vraagt het wat inspanning om ze telkens van en op het schip te krijgen. Want omdat twee jonge bemanningsleden er met de fietsen van de Timca vandoor zijn, moet Arnout te voet op pad. En zelfs in een kleine haven als Hanko is het een eind lopen voor je nog maar het havengebied uit bent.

Uiteindelijk is het ongeveer halftwee voor de Timca uit Hanko vertrekt. We varen opnieuw om Denemarken heen en zullen dus het Kielkanaal niet te zien krijgen. Naar verwachting komen we zaterdagochtend vroeg aan in Antwerpen. Tweeënhalve dag varen voor de boeg.

***

— dag 519 juli 2022

vorige dag

— dag 721 juli 2022

volgende dag
Timca ship in Hanko met fietser Pol aan de haven